Är det dags för ett nytt jobb – eller en ny karriär?

Ställ dessa fem frågor till dig själv innan du väljer att går vidare från ditt jobb – eller karriär.

Är det dags för ett nytt jobb – eller en ny karriär?
Efter flera år (eller kanske decennium) inom samma bransch kan det ibland kännas som att det är dags för någonting nytt. Att utmanas, utvecklas och testa vingarna igen. Men var ska du börja? Och framförallt, hur? 
 
“Ibland kommer personer till mig och säger Jag behöver göra någonting helt nytt, jag är så färdig med mitt jobb eller bransch”, säger karriärcoachen Jessica Sweet. ”Ofta visar det sig att ett nytt jobb är det som behövs. Allt handlar om att lyckas definiera problemet”. 
 
Hur definierar man då problemet? Vi har listat fem frågor att ställa till dig själv för att hitta rätt: 
 
Om jag hade samma jobb men i en annan miljö, hade jag trivts då?  
Ta dig tid till att fundera på varför du inte trivs - är det på grund av jobbet du gör eller på grund av var du gör ditt jobb? 
 
“Ofta är man missnöjd med sin situation och då är det svårt att separera jobbet i sig från till exempel en dålig chef eller kollegor du inte trivs med”, säger Sweet.  
 
Svaret: Om det är tydligt att det är kollegorna, kontoret eller andra saker – och inte själva jobbet – som är problemet är det förmodligen dags för ett nytt jobb, snarare än en ny karriär. 
 
Hur hade det känts om jag inte kunde jobba inom samma område eller bransch längre? 
Den här frågan handlar om att hitta det du tycker är roligt och intressant. 
 
”Påminn dig själv om hur du hamnade där du är”, tipsar coachen Cynthia Pong. ”Tänk tillbaka och skriv ner några meningar om när du för första gången kände dig riktigt peppad på det jobb du gör. Visar det sig att du aldrig varit riktigt entusiastisk? Det är i så fall viktigt att ha i åtanke”. 
 
Svaret: Om du varit peppad men numera känner dig mest uttråkad, omotiverad eller något ännu värre är det hög tid att se dig om efter nya möjligheter – för att hitta tillbaka till den gnista du en gång känt. 
 
Hur ser ditt “perfekta jobb” ut? 
Skriv ihop en beskrivning av det ”perfekta jobbet”.  Hur skulle den se ut? Skulle det fokusera på kunskapsområden och intressen du inte får användning för i din nuvarande roll? 
 
”Jag har en övning jag ofta gör tillsammans med mina klienter innan de ska fatta stora beslut. Den handlar om att ta reda på vad de verkligen vill för att därefter kunna avgöra om detta går att hitta på deras nuvarande arbetsplats, i deras nuvarande bransch eller om de snarare bör söka sig vidare till någonting helt annat”, säger karriärstrategen Kelsey Murphy. 
 
Svaret: Genom att fastställa dina framtida karriärsmål kan du se om du är på rätt väg eller inte. Det kommer tydliggöra om det räcker med att byta jobb, eller om en helt ny karriär och bransch snarare vore mer lämpat för dig. 
 
Vad är det jag inte trivs med i mitt nuvarande jobb? 
Kan du urskilja vad det är som inte känns rätt, eller är det på ett mer allmänt plan du inte trivs? 
 
“Gör en lista över för- och nackdelar på det du gillar och inte med ditt jobb”, säger Angelo Giallombardo, författare och VD på Central Executive Search. ”Är det du inte tycker om baserat på omständigheter eller snarare entusiasm? Är det allmänt eller en situation skapad av till exempel din chef?”
 
Svaret: Det kan vara så att du trivs med din karriär och den bransch du jobbar inom, men att du inte trivs med rollen du har hos din nuvarande arbetsgivare. Då är det dags att hitta ett nytt jobb. 
 
Finns jobbet jag verkligen skulle vilja ha? 
När/om du väl kommit fram till att du behöver en förändring är det dags att se om det du är ute efter finns någon annanstans. 
 
“Ibland, beroende på branschen, förändras marknaden och man kan ha svårt att hitta det man letar efter”, säger Sweet. 
 
Gör research kring företag och branscher och ta reda på hur kulturen är, aktuella förmåner och vad andra inom yrkeskategorin tycker. Genom att veta mer om hur det ser ut ”bakom” jobbannonsen får du en bredare bild och har mer information att basera ditt beslut på. 
 
Svaret: Genom att vara ärlig mot dig själv och vad du verkligen behöver på ett jobb och på en arbetsplats är det lättare att veta hur och var du ska gå vidare.