8 varningstecken att hålla utkik för under en intervju

8 varningstecken att hålla utkik för under en intervju
Ingen jobbintervju är komplett utan den tillhörande frågan “Så, hur gick det?” efteråt. Ibland har det gått bra, ibland dåligt och ibland har du absolut ingen aning. 
 
Om du är osäker på hur det gick finns det en del tecken att utgå ifrån. För om du har fått uppleva några av punkterna nedan under en intervju, så är tyvärr chansen stor att någon annan kommer att få jobbet.
 
1. Intervjuaren gav dig jobbsökartips 
Om de planerar att erbjuda dig ett jobb behöver du inte riktigt få några tips, eller hur? Detta är förmodligen det vänligaste tecknet på listan, då du i alla fall får ut någonting av erfarenheten (om tipsen är något att ha förstås). 
 
2. Intervjuaren var inte uppmärksam 
Verkar den som intervjuar dig uttråkad kommer den förmodligen inte vilja ha med dig i sitt team. Det kan till och med vara så att de redan bestämt sig för att inte ge dig jobbet, men vill slutföra intervjun. Försök ändå att vara öppen och bete dig som vanligt – det kan ju också vara så att de testar dig. 
 
3. Intervjun var ovanligt kort
Det är sällan ett bra tecken när du blivit ombedd att planera in åtminstone en timme för intervjun, men du går därifrån efter bara 20 minuter. 
4. Intervjuaren var inte den du trodde att du skulle träffa 
Ett annat mindre bra tecken är om du egentligen ska träffa chefen av teamet du (förhoppningsvis) kommer bli en del av, men istället hamnar med den HR-praktikant som även höll i din telefonintervju. Detta kan vara ett tecken på att de hade för dåligt samvete för att ställa in, men ändå inte vill spendera för mycket tid på processen. 
 
5. Intervjuaren frågade efter erfarenhet som du inte har 
Kanske var det kunskap som inte verkade avgörande i jobbeskrivningen, men som visade sig ha stort fokus under intervjun.
 
6. Frågorna var för lätta
Detta är ett annat potentiellt tecken på att intervjuaren bara vill få intervjun avklarad. Om du har en chans till att få jobbet kommer du få svårare frågor som ska visa vad du verkligen kan och vem du är. 
 
7. Intervjuaren frågade aldrig när du skulle kunna börja
Att en rekryterare inte är intresserad av denna typ av information är inte ett bra tecken, då detta är en ganska viktig punkt i anställningsprocessen. Detta blir ett större varningstecken ju senare i processen du är. 
 
8. Intervjuaren nämnde aldrig nästa steg
Om det fanns några fortsatta steg i processen skulle de berätta det. Får du ett vagt ”Vi hör av oss” utan någon tidsram behöver du i de flesta fallen inte gå och hoppas på ett jobberbjudande. 
 
Fråga gärna själv om de inte tar upp det. För vad som än händer är det bra för dig att veta, så att du kan planera framåt.