Klarar ditt CV 31-sekunderstestet?

Klarar ditt CV 31-sekunderstestet?

Bli inte bortsorterad: stick ut med Monster

Ladda upp ditt CVSök lediga jobb

Att skriva en jobbansökan: för de flesta av oss betyder det stress och otaliga timmar framför datorn. Du vet säkert hur det kan vara. På andra sidan sitter beslutsfattarna. De är ofta stressade och har fullt upp, vilket påverkar hur de behandlar inkomna ansökningar. Monster har därför undersökt hur lång tid rekryterare lägger på varje ansökan och resultatet är tyvärr inte alltid rolig läsning.

Drygt en halv minut… varför är vi så stressade?

I en internationell studie som Monster har gjort i USA, Tyskland, Frankrike och Nederländerna har HR-chefer fått läsa olika CV:n. Resultatet visar att det i snitt endast tar 31 sekunder för deltagarna att genomföra en första koll av kandidaternas ansökningar. Rekryterarna säger själva att de i genomsnitt inte spenderar mer än en minut på sitt CV innan de bestämmer huruvida kandidaten kommer att gå vidare eller inte.

Visst är en professionell rekryterare utbildad och har stor erfarenhet av vad hen ska leta efter i en ansökan, det går nog på rutin för många. Samtidigt är många inom HR och rekryteringar överbelamrade med jobb, inte bara inom rekryteringsprocesser utan också med andra tidskrävande arbetsuppgifter, som utveckling av befintlig personal och annan administration.

Sekunder? Jag behöver dagar!

Hur är det då för arbetssökarna? Monster frågar regelbundet kandidaterna hur mycket tid de spenderar på att skapa och uppdatera sina ansökningar som CV, personliga brev och att uppdatera olika databaser som Linkedin. Här talar vi mer om timmar och även dagar. Beroende på om du redan har ett bra CV från din senaste process eller om du måste börja från grunden, om du vill använda samma design eller en ny, om du måste ta en porträttbild eller använda den gamla och så vidare. Allt detta leder till att det kan ta ganska lång tid att färdigställa ett CV.

Det blir helt enkelt en stor kontrast mellan tiden rekryterare spenderar med varje CV och det tidskrävande arbetet bakom att skapa det. Vi tycker: det är inte HR-avdelningarna och rekryterarnas fel att de spenderar för lite tid med varje CV, utan att de har för mycket jobb på sina bord.

Så hur ska du se till att maximera ditt CV och de sekunder som du får från rekryteraren? Här kommer två strategier för framgång.

#1: Struktur

Nu när du vet hur kort tid rekryterarna lägger på att gallra CV:n i det första läget så måste du skriva CV:t ordentligt. Alltså: struktur, struktur, struktur. Det är precis som när du jämför olika digitala prylar innan du slår till och köper. Först letar du efter nyckelfunktionerna, gör en lista med vad som måste vara med och sen djupdyker du in i urvalet.

På den här länken har vi sammanfattat hur ett CV med en bra struktur och layout ska se ut. 

Om du tar hänsyn till dessa tips så kommer du att komma en bra bit på vägen. Fokusera alltså på att få med relevant information på ett optimalt läsbart sätt, under 31 sekunder. Testa själv (eller låt en vän leka HR-konsult)! Skriv ut ditt CV och sätt på dig en stressad rekryterares glasögon. Var självkritisk och se till att stryka det som inte är viktigt (varför inte spara lite till en eventuell intervju?).

#2: Visa personlighet!

Låt din personlighet komma fram i ditt CV. I intervjuer med kandidater hörs ofta: ”jag är mer än bara ett CV”, ” jag är mer än en punktlista” och att ”det finns så mycket mer att berätta om mig”. Vilket såklart stämmer, särskilt när det gäller svåra frågor som att förklara luckor i din arbetslivserfarenhet. Då känner många kandidater att det är svårt att lyckas få fram sig själv på att tillräckligt bra sätt.

Monsters tips: Använd en inledande paragraf, kanske två-tre meningar, till att lyfta fram dig och dina motivationer. Snyggast, beroende på din layout, kanske är mellan kontaktuppgifter och din arbetslivserfarenhet. Beskriv på ett säljande sätt hur du har ökat produktiviteten hos din tidigare arbetsgivare med 15%, utvecklat en användbar process för projekt eller gynnat företaget genom att lära dig det allra senaste på marknaden. Vissa arbetssökande använder också den här delen för att få in typiska personliga buzzord: kommunikativa, anpassningsbara, energiska, stort självförtroende och dedikerade för företagets resultat och så vidare .

Har du svårt att komma igång? Inspireras av våra CV-mallar här.

Monster ger dig en extra chans

Tycker du att 31 sekunder låter för kort? Vi rekommenderar att du laddar upp ditt CV här på Monster. Vi har tusentals rekryterare som söker i vår databas hela tiden. Ladda upp ditt slutgiltiga CV, gör det sökbart och luta dig tillbaka. Arbetsgivare söker sedan efter nästa lämpliga kandidat med nyckelord och sorterar efter erfarenheter, kompetenser och status.

Få ut det mesta av ditt CV och hitta det jobb du verkligen förtjänar med Monster.