Att nätverka: 13 vanliga misstag

Av Monster Contributor

Vad är det som gäller när man nätverkar egentligen? Och vad ska man undvika? För att förbereda dig ordentligt har vi listat 13 av de vanligaste misstagen.

Att vänta

Många börjar först nätverka när de har blivit av med jobbet. Att nätverka effektivt innebär dock bland annat att skapa kontakter och bygga relationer medan du är fortfarande är anställd.

Att inte veta vad du vill

Se till att alltid vara väl förberedd innan du går på en nätverksträff. Är du ute efter ett nytt jobb? Om ja, är du ute efter något specifik, eller är du öppen för det mesta? Vill du ha en mentor eller kontakter som kan ge dig råd? Du måste sköta din del av konversationen så snart någon börjar prata med dig – och om du inte vet vad du vill är det svårt.

Att vara oförberedd

Att tänka på vad du skulle vilja ha är inte detsamma som att faktiskt veta. Förbered dig därför precis som du skulle göra inför ett framträdande; öva på din pitch och var beredd med svar på frågor om din karriär och dina mål.

Att glömma dina visitkort

Att behöva leta upp en servett att kladda ner dina kontaktuppgifter på är sällan en bra avslutning på ett givande samtal. Se därför till att alltid ha med dig visitkort när du ska nätverka.

Att ha en opassande e-mailadress

Du använder kanske fortfarande gamla e-mailadresser som “SexyMama4U”, men när det kommer till jobb måste du byta till en seriösare – ditt riktiga namn med andra ord.

Att ha en dålig attityd

Det är viktigt att lyssna när du nätverkar. Man hjälper andra när man ger tips och råd, inte när man pratar på om sig själv och hur mycket du redan kan.

Att ta upp för mycket av någons tid

Det är meningen att man ska mingla på ett event, så uppehåll inte den du pratar med allt för länge. Samma sak gäller om du pratar över telefon eller e-mail – slösa inte någons tid.

Att klä ner dig

Klä dig passande för eventen du ska gå på. Tänk på ditt uppförande, ha ett fast handslag, stå rakt, ha ögonkontakt och visa respekt. Du vet aldrig vem du kan träffa på ett event och därför är det viktigt att hela tiden ge ett bra intryck.

Att smälta in i mängden

Vi möter många nya personer i vardagen, och därför kommer man oftast bara ihåg de som sticker ut. Var rätt fram och bestämt utan att för den skull bli för mycket. Du vill framstå som självsäker, inte självgod.

Att vara passiv

Om någon säger “Tyvärr, vi har inga lediga tjänster just nu”, ta en eller två minuter till att ställa några följdfrågor: ”Hur ser det ut framöver? Vet du någon annan i branschen som kanske vet något? Vad tycker du vore ett bra steg för mig i karriären?”. Du visar ett genuint intresse om du inte ger upp direkt.

Att ljuga

Det kan vara lockande att säga “Den-och-den gav mig dina kontaktuppgifter och sa att jag skulle ringa”. Och visst, det kan generera i ett möte. Men alla involverade kommer tillslut få redan på att den-och-den inte alls bad dig att ringa. Då har du inte bara bränt en, utan två, broar.

Att behandla dina jobbrelationer som korta flörtar

Ingen vill bli utnyttjad. Tacka därför alltid efter möten och samtal och låt din kontakt få veta om dennes tips ledde till något. Försätt att hålla kontakten även när du fått ett jobb och låt den inte rinna ut i sanden. Du vet aldrig när ni kan komma att springa på varandra igen.

Att glömma var du kommer ifrån

Alla som nätverkar, om det har varit lyckat eller inte, har en skyldighet till alla som kommer nätverka i framtiden. Återgälda tjänsten och hjälp någon annan när du kan.