Skip Nav

Säkerhetscenter

Expertråd för att undvika onlinebedrägerier.

Smart jobbsökning är säker jobbsökning

Att kunna ge våra användare en säker miljö för att söka jobb och hantera sin karriär är av högsta prioritet för Monster. För att hjälpa oss med denna målsättning ber vi dig ha översikt med ett par enkla säkerhetsåtgärder när du bedömer platsannonser på Monster och mejl med jobberbjudanden som du inte begärt få skickade till dig.

Det är till exempel möjligt att du stöter på falska jobberbjudanden när du söker jobb online, eller att du tar emot ett bedrägerimejl där avsändaren förfalskats till att se ut att vara ifrån Monster. Sådant bruk strider emot Monsters Användarvillkor och kan vara ett brott mot lagen.

Alla sajter världen över stöter på det växande problemet med bedräglig användning av information, och vi vill samarbeta med användarna för att förhindra dessa bedrägerier – läs vidare för att lära dig mer kring varningssignaler och vad du kan göra.

Spam är så vanligt idag att du kanske tror att du alltid kan känna igen dessa. Men det finns två olika typer av e-postbedrägerier - kända som “phishing” och “spoofing” – som kan vara svårare att identifiera. Båda aktiviteterna innebär att falska mejl skickas med en 'från-adress' som verkar komma från en annan källa än den verkliga avsändaren.

 

Vad handlar “phishing” om – och hur upptäcker jag det?

Phishing-emails används för att komma över personuppgifter och kontoinformation. De kan också användas för att lura mottagaren att ladda ner bedräglig mjukvara. Meddelandet antyder ofta att det är något fel med mottagens konto som genast måste åtgärdas. En länk bifogas till en falsk webbsida där mottagaren ombes uppge person- eller kontoinformation eller ladda ner mjukvara. Monster ber aldrig sina användare att ladda ner mjukvara för att få tillgång till sitt konto eller våra tjänster

Hur skiljer detta sig från “spoofing”?

Spoof-emails innehåller ofta ett falskt anställningserbjudande och/eller en inbjudan att agera mellanhand i pengatransaktioner. Denna form av bedrägeri har en generell målgrupp, men kan också nå Monster-användare som har kontaktinformation i sitt CV. Precis som i fallet med phishing -emails, är avsändarens adress ofta maskerad.

Några exempel:

Här är några falska mejl som visar vad du kan titta efter (klicka för att se mer):

example1 example2 example3 example4 example5

Råd: Så undviker du phishing - bedrägerier

Allt fler och mer sofistikerade phishing – bedrägerier drabbar konsumenterna. Även om Internet-banker och e-handel är mycket säkert bör man alltid vara mycket försiktig när man lämnar ut personlig och finansiell information via Internet. Arbetsgruppen mot phishing (The Anti-Phising Working Group) har sammanställt en rekommendationslista som du kan använda för att undgå att falla offer för dessa bedrägerier.

  • Var misstänksam mot alla mejl som brådskande efterfrågar personlig, finansiell information
  • Phishers inkluderar ofta upprörande och spännande (men falska) påståenden i mejlen för att få människor att agera direkt
  • Normalt efterfrågas information om sådant som användarnamn, lösenord, kreditkortsnummer, personnummer etc.
  • Använd inte länkarna i mejlen, i IM, eller i en chat för att komma till en webbsida om du misstänker att meddelandet kan vara falskt.
  • Ring istället till företaget eller logga in på deras webbsida genom att själv skriva in adressen i webbläsaren
  • Du bör enbart kommunicera sådant som kreditkortsnummer och kontonummer via en säker webbplats eller via telefon.
  • Försäkra dig alltid om att du använder en säker webbplats när du skickar kreditkortsinformation eller andra känsliga uppgifter över Internet.

Ytterligare information på engelska finns här.

Har du fler frågor?
Kontakta oss på service@monster.se.

Rapportera bedrägeri

Om du ser en misstänkt platsannons eller något annat fall av missbruk av Monsters webbsajt och varumärke, vänligen klicka här för att rapportera det misstänkta bedrägeriet till Monster.

Du kan även rapportera platsannonser till Monster medan du läser annonsen genom att klicka på länken “Rapportera denna annons” i rutan till höger på sidan. Observera att denna länk inte innehåller någon möjlighet för Monster att svara dig. Om du önskar svar använd ovanstående länk istället.

Om du misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeri råder vi dig att omedelbart anmäla detta till polisen samt kontakta Monster, så att erforderliga åtgärder kan vidtas för att säkerställa din säkerhet.

Ytterligare resurser